Sayfalar

10 Ekim 2011 Pazartesi

"Uzman modeli" üzerine bir özeleştiri

Sevgili Aslı Dinçman bu blogdaki yazıları okuduğunda, haklı olarak içeriğindeki "uzman modeli" kökenli tanımlamalara eleştiri getiriyor. Kendisine de mailimde yazdığım gibi 20 yıllık FTR hekimi olarak, tabii ki "uzmanlık " taslıyorum yazılarımda. Ne kadar dersini de versem, engeli olan bir bireye "bio-psiko-sosyal modelle" yaklaşma konusunda eksiklerim var. Ama sosyal paylaşım bu anlamda gerekli. Sürekli öğrenme sürecinde yaşamayı seçen bir kişi olarak, eleştirilere açığım. Hastalarımdan, engelli öğrenci ve dostlarımdan, hastalarımın ebeveynlerinden sürekli yeni şeyler öğreniyorum. Lütfen bildiklerinizi, düşündüklerinizi yazın ve açıklayın.Aslı'nın önerisi olarak "uzman modeliyle" yazdığım cümleleri ayıklayamam belki ama bundan sonra yazacaklarım konusunda çok daha sorgulayıcı olabilirim. Hepimiz bir bütünün parçalarıyız ve yaşadığımız her yeni deneyimle bu resmi daha "tamamlanmış" hale getirebiliriz.

4 yorum:

  1. Alıntı:

    "Psikiyatrist George Engel 1977 yılında biyopsikososyal modeli tanımlayarak, sosyal ve psikolojik değişkenlerin sağlık ve hastalık için belirleyici faktörler olduğunu söylemiştir. Böylece klinisyenlerin dikkatini, hastaların duygusal yapılarının, yaşam amaçlarının, hastalık karşısında davranışlarının ve sosyal çevrelerinin değişmesi ile hastalığın biyokimyasal ve morfolojik farklılıklar gösterebildiğine çekmiştir."

    Hocam işte tam olarak bunu ifade etmek istiyorum. Özellikle ailenin Serebral Palsi'ye psikolojik ve sosyal yaklaşpımı / bakış açısı, SP'nin hayata etkilerini dahi değiştirir. Yani özürü ağırlaştırabilir, ya da hafifletebilir. Ailenin yaklaşımını ise, uzmanların bakış açısı belirleyecektir. Bu bakış açısına "UZMAN MODELİ" yerine, "Alışılmış Spastik Kalıpları" da diyebiliriz.

    YanıtlaSil
  2. bu durumda A.S.K = uzman modeli de diyebilirmiyiz
    eğer bunu diyebiliyorsak konunun çıkış noktasının çok geniş bir dağıtım ucu var buna bağlı olarak ailelerin toparlama noktası ne olabilir Aslı Dinçman yazılarına ulaşamayanlar bakış açılarını nasıl değiştirebilir yada belki dahada zor bir durum okuduğunu nasıl anlayabilir yada okusada kalıpları nasıl kırabilir

    YanıtlaSil
  3. Ailelerin toparlama noktası, AKIL+MANTIK+SAĞDUYU'dur. Aslında benim yazılarımı okumaya ihtiyaç da yok. Çünkü ben sadece, Alışılmış Spastik Kalıpları'nın bozduğu bilinç süreçlerinin nasıl doğala döndürülebileceğini yazıyorum.
    SP'yi "YAŞAMIN İÇİNDEKİ DOĞAL BİR DURUM, ÖZELLİK" olarak algılayabilen her bilinç, zaten benim vardığım sonuçlara ulaşacaktır.
    Uzmanlar ve aileler için tek anahtar, SEREBRAL PALSİ'Yİ DRAMATİZE ETMEMEK ve Serebral Palsi'liyle bütünleştirmektir.

    YanıtlaSil
  4. Aslı Hanım
    konuya aile tarafından baktığınızda hiç tanımadığı bir durumla yüzleşmiş durum hakkında bilgi sahibi olmayan ve eşittir kısmında çaresiz hissettirilmiş doğru bilinçlendirilmemiş aileden mantık ve sağduyu beklemek imkansız gibi ancak doğru bilinçlendirildiği takdirde akıl mantık ve sağduyu ailede sorgulanabilir aksi halde zaten aile SP yi dramatize etmiyor ailenin genel yaşadığı durumun adı bu dram

    YanıtlaSil